Solutii

Cati Calin, psiholog si trainer comunicare relationala, despre cum devin copiii violenti si cum pot fi ajutati sa gestioneze frustrarea care genereaza violenta.

Oricand te confrunti cu violenta, indiferent daca tu esti cel/cea care a generat-o, tu esti cel/cea agresata sau doar ai fost martor/a a unei situatii violente, primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca nu esti singur/a. Familia, prietenii, profesorii pot fi intotdeauna o optiune pentru a discuta problemele tale, la fel cum poti sa apelezi la ajutorul unor specialisti, cum sunt, de pilda, consilierii de la Telefonul Copilului – 116 111.

Vrei sa stii mai multe? La ateliere vom dezbate situatii din viata noastra, a ta, a prietenilor tai si putem gasi solutii destepte de administrare si depasire a incidentelor de violenta.

Mai jos poti gasi cateva solutii si sfaturi de baza pentru situatiile in care te confrunti intr-un fel sau altul cu violenta:Esti agresat?

Simplul fapt ca vorbesti despre o situatie in care ai fost agresat e un inceput pentru rezolvarea problemei si iti confera sentimentul ca poti sa gestionezi situatia si ca ai sprijin din partea celorlalti.

Daca ai fost agresat in perimetrul scolii, directorul scolii si profesorii trebuie sa fie informati ca ai fost victima unor violente – fizice sau verbale, pentru a putea lua masuri cat mai rapid.

De asemenea, parintii tai trebuie sa stie despre ce ti se intampla. Daca nu te simti confortabil sau nu poti sa vorbesti cu cineva apropiat, fata in fata, despre problemele prin care treci, apeleaza cu incredere la Telefonul Copilului – 116 111, consilierii de la capatul celalalt al firului te vor asculta si te vor indruma.

Nu ascunde ce se intampla! Un astfel de episod te poate marca, mai mult decat poti sa-ti dai seama.


Anda Pacurar, psihoterapeut, recomandari pentru parinti si recomandari pentru copiii si tinerii aflati in situatia de a fi agresati.


Cati Calin, psiholog si trainer comunicare relationala, despre etichete care lezeaza si administrarea acestora.


Ai asistat la o scena de violenta?

In orice situatie de violenta exista de regula, pe langa victima si agresor, si o audienta care este martor la ceea ce se intampla.

A fi martor la agresiuni poate fi extrem de frustrant. Stii foarte bine ca nu e ok sa se procedeze in acest fel, insa in acelasi timp te simti lipsit de puterea de a interveni sau pur si simplu nu stii cum ar fi mai bine sa procedezi. E important sa nu fii nepasator cand alti colegi sunt agresati. De multe ori agresorul este alimentat prin atitudinea celor din jur, care par a-l incuraja prin gesturi, cuvinte sau prin simplul fapt ca privesc si nu fac nimic pentru a opri ceea ce se petrece.

Atunci cand cei din jur intervin si iau atitudine, chiar si prin exprimarea dezaprobarii, agresiunea cel mai adesea inceteaza. Uneori poti sa te simti in pericol intervenind singur, dar poti oricand sa vorbesti despre situatia in cauza si sa ceri ajutor altor persoane – nu uita ca in acest fel ii ajuti de fapt atat pe cei agresati, cat si pe agresatori.Esti agresiv?

Ce vrei sa obtii? Atentie, putere, razbunare? Simti ca nu faci parte din grup, ca nu esti popular, ca nu esti important? Fiecare dintre noi am simtit asta la un moment dat si am cautat solutii. E firesc. Tu ai gasit solutia de a fi agresiv. E o solutie rapida, are efect imediat: lacrimile, frica celui pe care-l ataci, rasetele, admiratia celor care te privesc te fac sa te simti important. Dar pana la urma cine iti e prieten, pentru cine esti important, cu cine te distrezi cu adevarat? Ai atatea alte calitati pentru care ai putea fi placut, admirat. Daca poti remarca si spune cu voce tare defectele colegilor e clar ca ai spirit de observatie, actionezi rapid, esti istet, calitati pe care le folosesti insa negativ. Ai putea face un sport. Vei fi popular, vei avea audienta, vei transforma furia in putere pe terenul de sport.Vei simti ca faci parte dintr-un grup si ca rolul tau e important. Ai facut vreodata catarari pe munte, alpinism? Ai trait acel sentiment de putere, de a fi special, de a face lucruri pe care alti colegi sau prieteni nu le fac?


Anda Pacurar, psihoterapeut, recomandari pentru copiii si tinerii inclinati sa adopte un comportament agresiv.


Tudor Chirila, artist, despre sport ca solutie pentru violenta si formator de caractere.
Pentru adulti

Anda Pacurar, psihoterapeut, despre nevoia acestei initiative si exemplu personal despre cum sa iti indrumi copilul sa gandeasca in solutii, prin dialog.

Comportamentul violent al copiilor si tinerilor este un semnal de alarma ca se confrunta cu niste probleme pe care nu stiu sa le rezolve altfel si pe care nu le inteleg.

Exista o multitudine de factori care pot determina un comportament violent al tinerilor, intre care programe TV care expun violenta explicita; expunerea la orice tip de abuz – fizic, emotional sau sexual; expunerea la violenta domestica; factori de stres legati de divortul parintilor; saracia; lipsa unor modele autentice, anturajul sau mediul. De aceea violenta este intotdeauna o consecinta a unei stari de disconfort.

Violenta este de obicei insotita de alte semnale pe care le puteti sesiza cu usurinta la copii, cum ar fi un limbaj violent sau gesturi agresive; crize de isterie; lipsa controlului in anumite situatii; un comportament de intimidare manifestat asupra prietenilor, colegilor. Copilul devine anxios, se izoleaza, este deprimat, nu doreste sa mai mearga la scoala sau sa participe in cadrul activitatilor desfasurate la scoala, rezultatele scoalare incep sa fie slabe.

E nevoie sa faci un pas catre copilul tau si  sa-l incurajezi. Discursurile moralizatoare (pentru copilul agresiv) sau de imbarbatare (pentru copilul victima) au efect 5 minute.

Silviu Ionita, psiholog si psihoterapeut, despre rolul cheie al parintilor si despre semnalele ca un copil se confrunta cu o problema; explicatie despre agresivitate ca o componenta naturala.

Fiecare copil are nevoia sa simta ca are un loc si locul lui e important. Cat e mic are nevoie de acest loc in familie, dar, pe masura ce creste, are nevoie de un loc si printre semeni. Incurajeaza-l sa participe la activitati, distractii, sporturi de grup pentru a se simti cat mai firesc printre ceilalti copii. Cand are rezultate proaste la invatatura nu-i interzice sa mearga la  antrenamentele sau lectiile de streat dance, de exemplu. Nu are legatura, ii stimulezi furia, ii stimulezi creativitatea de a gasi activitati pentru a evita plictiseala. Fii tu insuti activ, fii partener de activitati sportive si suporterul lui. De la o varsta foarte frageda el te observa foarte atent si te imita atunci sau mai tarziu.

Inainte de a sanctiona comportamentul lui intreaba-te daca urmatoarele nevoi emotionale de baza ii sunt indeplinite: Este conectat (Vorbesti cu el, nu lui, relationeaza cu ceilalti? Altfel se simte izolat.) El conteaza? (Ii ceri parerea, il asculti, ii oferi variante din care sa aleaga.) Se simte capabil? (Contribuie, participa la sarcinile casei alaturi de ceilalti, e lasat sa fie responsabil de lucrurile lui? Altfel se simte inutil, incapabil.)  Are curaj? (Ca poate face fata provocarilor, altfel se simt inferior.).

De cele mai multe ori, copiii ce sunt victime ale agresiunilor colegilor sunt cei care au trait alaturi de un adult autoritar, care se impunea, care-l forta sa fie „cuminte”.


E-BOOK

Smart is the new cool :)
Mesaj catre tineri…
Acesta este un ghid care, inainte de orice, iti spune ca esti un om inteligent, important si special. Te invata sa raspunzi inteligent unei probleme cu care sigur te-ai confruntat, intr-o forma sau alta: violenta.
Acest ghid te ajuta sa stii cum sa procedezi in cele mai comune cazuri de violenta verbala si sa tii minte ca intotdeauna poti sa faci uz de cele mai puternice arme pe care le detii: cuvintele. In plus, poate ca te-ai prins deja: este foarte cool sa ai vorbele la tine si sa le manuiesti mai ceva ca pe niste sabii de luptator. O sa ai mereu asigurat titlul de “materie cenusie” si ai sanse sa fii un exemplu pentru cei din jurul tau. Adica, o sa ai intotdeauna motive sa fii mandru de tine :) .
A! Si nu uita:o vorba buna, un argument inteligent, un gest inspirat au schimbat adesea cursul lucrurilor in bine.
Ne dorim ca acest ghid sa te inspire sa inveti sa transformi orice conflict intr-o lupta a ideilor inteligente, intr-o efervescenta de fapte bune, in moduri de actiune gandite, si nu in impulsuri primitive, de moment.
Este un ghid despre control si putere pentru cei inteligenti, care ies din tipare. Pentru ca oricine poate arunca vorbe urate, insa numai cei inteligenti pot face din dialog, un scut impotriva violentei.

Ne dorim ca acest e-book sa fie un instrument de “prim ajutor” pentru toti cei care sunt interesati de o gestionare cat mai eficienta a fenomenului de violenta. El va putea fi descarcat gratuit aici.

Cazuri reale

Ultima banca de la geam

Ma numesc Mihai, am 11 ani si… sunt “cel din ultima banca de la fereastra”. Sunt mai retras de felul meu, iar colegii mei au observat asta si rad de mine tot timpul. Imi spun mereu ca eu nu am haine ca ei, ca sunt... Mai departe

Simt ca nu mai suport.

Buna ziua, numele meu este Alexandru si am 13 ani. V-am sunat pentru ca imi doresc sa vorbesc cu cineva despre problemele mele. Simt ca nu mai suport. Colegii mei de clasa mi-au facut viata un cosmar, care nu se mai... Mai departe

Cu ce le-am gresit?

Stiu ca la acest telefon suna copiii care au probleme  si de aceea am apelat si eu. Si mai stiu ca sunt copii care au probleme mult mai grave decat ceea ce mi se intampla mie, insa nu am cu cine discuta.  Mama este... Mai departe

O campanie

si